Közlemények

2017-ben az A38 Hajó működteti a Cseh Tamás Programirodát

2017-ben az A38 Hajó működteti a Cseh Tamás Programirodát

2017-01-17

Az NKA Cseh Tamás Programja mai, január 17-i sajtótájékoztatóját Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a Cseh Tamás Program eddig működése révén óriási lendületet kapott a magyar könnyűzene. Az NKA támogatásából megvalósuló, egymásra épülő nyolc alprogramból a könnyűzenei élet szinte valamennyi szereplője igényelhetett és kapott támogatást: zenészek, klubosok, médiumok, menedzserek, kezdő és befutott nagyzenekarok, koncertszervezők, nemzetközi koncertszervezők.

Az idei évadban például 27 induló előadó kapott egyenként kétmillió forint támogatást, amit minimum öt új dal rögzítésére, egy profi videoklip elkészítésre, promócióra és lemezbemutató turnéra használhatnak fel. A Cseh Tamás Program jelentős összegekkel támogatja a vidéki és határon túli magyar klubokat, a hazai zenekarok külföldi fellépéseit, a könnyűzenei médiumok és sajtótermékek működését. Ezen kívül sokat tesz a zenei piac fejlődéséért, a szakmai döntéseket támogató iparági kutatásokért, a szakemberképzésért, a könnyűzenei örökséget feltáró és megőrző történeti kutatásokért. Mindehhez a forrást az üres adathordozók után szedett jogdíjból befolyó bevételek NKA-hoz kerülő negyedének egy része biztosítja.

A Cseh Tamás Program szerteágazó feladatainak adminisztratív és szakmai támogatását a Cseh Tamás Programiroda látja el. A programiroda 2017-es működtetésére a NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium tavaly ősszel nyílt pályázatot írt ki. A novemberi határidőre hat érvényes pályázat érkezett. Ezek közül, többkörös döntési folyamat után választotta ki a testület a nyertest, az A38 Hajót, illetve az ezt működtető A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft-t.

A programiroda szakmai feladatainak ellátására – az előző évekhez hasonlóan – százmillió forintot biztosít a Cseh Tamás Program kollégiuma.

A második felszólaló, Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője részletezte a program működését, kiemelve a zökkenőmentes átadás-átvételt. Így biztosított, hogy a program folyamatosan tudja támogatni a magyar könnyűzenét. A gyorsaság különösen fontos volt, hiszen január 26-án lejárnak az idei első pályázati határidők. A Cseh Tamás Program aktuális pályázatait a fővárosi klubok támogatására, a nemzetközi fellépések finanszírozására, illetve a nyomtatott és online könnyűzenei sajtótermékek támogatására írták ki.

A Cseh Tamás Programiroda vezetője, Boross Zoltán kiemelte, hogy az iroda működése során a legfontosabb alapelv a transzparencia, az átláthatóság, a nyitott kommunikáció. Az a cél, hogy világos alapelvek szerint, a zenészekkel együttműködve és őket szakmailag támogatva folyjon a munka. Bemutatta a programiroda új munkatársait: Bali Dávid a nemzetközi programokért felel, Vasák Benedek a kommunikációt viszi, a programiroda titkára Facsády Orsolya lesz.

Csaknem húsz élet- és karrierinterjú a Cseh Tamás Program honlapján

Csaknem húsz élet- és karrierinterjú a Cseh Tamás Program honlapján

2016-08-01

Közel húsz élet- és karrierinterjú készült el az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának keretében. A beszélgetések kultúr- és műfajtörténeti, valamint zenei-esztétikai szempontok szerint dolgozzák fel a könnyűzenetörténet jeleseinek életpályáit. A Cseh Tamás Program honlapján elérhető szövegek a közeljövőben kötetbe rendezve is olvashatók lesznek.
A Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának keretében nemcsak zenészekkel, hanem a zeneipar alakítóival és „napszámosaival”, valamint a könnyűzene közelmúltját meghatározó kultúrpolitika döntéshozóival és végrehajtóival is készülnek interjúk. „A beszélgetéseket olyan jeles kutatók jegyzik, mint dr. Csatári Bence, Ignácz Ádám, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté, Rozsonits Tamás és Tóth Eszter Zsófia. Az interjúkból egy szubjektív, számos nézőpontot bemutató gyűjtés körvonalazódik, amely izgalmas szövetét adja közelmúltunk honi zenetörténetének” – mondta Vass Norbert, a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának koordinátora.
Készült beszélgetés többek között Victor Mátéval, a Magyar Rádió egykori zenei rendezőjével, Pentz Zsolttal, a Nemzetközi Koncert-igazgatóság (NKI) Könnyűzenei Osztályának egykori vezetőjével, de Csepregi Éva popénekesnővel és Mohai Tamás gitáros-dalszerzővel is. A folyamatosan bővülő anyagból a közeljövőben egy kötet kiadását is tervezik.
A teljes beszélgetések, valamint az azok főbb pontjait összegző absztraktok a Cseh Tamás Program honlapján olvashatók.

CSTP: INDUL A HARMADIK ÉVAD

CSTP: INDUL A HARMADIK ÉVAD

2016-07-18

Megjelentek a Cseh Tamás Program jövő évadára szóló első pályázatok
Ősszel indul az NKA Cseh Tamás Program harmadik évada, amelyben a Nemzeti Kulturális Alap 625 millió forinttal támogatja a hazai könnyűzenét. Már megjelentek az első pályázatok a karrierjük elején álló illetve külföldi turnéra készülő zenekaroknak, valamint fővároson kívüli és határon túli kluboknak. Leadási határidő: augusztus 1. illetve augusztus 31.
A Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium július elején írta ki a jövő évadra szóló első pályázatokat. Az induló zenekari alprogram felhívása pályakezdő előadóknak szól, akik az elnyert támogatást hang- és képfelvétel elkészítésére, turnék és fellépések, valamint ezek kommunikációjának megvalósítására fordíthatják. A sikeres pályázókat – előreláthatólag 25 zenekart – szakmai zsűri bevonásával, élő meghallgatások után választja ki a kollégium. A nemzetközi piacra lépést támogató alprogram keretében külföldi koncertsorozat megvalósítására lehet pályázni. Az induló tehetségek és a külföldi turnéra készülők számára a leadási határidő augusztus 1., éjfél.
A CSTP Klubtámogató alprogramja keretében kiírt pályázatok a könnyűzenei produkciók befogadására alkalmas fővároson kívüli, valamint Magyarországgal szomszédos államok magyarlakta területein működő könnyűzenei kluboknak (klubok, művelődési intézmények stb.) szólnak. A sikeres pályázók az elnyert összeget magyar együttesek és előadók fellépésének támogatására fordíthatják. A pályázat benyújtási határideje: augusztus 31., éjfél.
A részletes pályázati kiírások megtekinthetők a Cseh Tamás Program és az NKA oldalán. A pályázatok elbírálására várhatóan 2016 őszén kerül sor.
További információ:
06 20 377 36 27
sajto@cstp.hu

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

2016-07-18

Kedves Kolléga!
Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára.
Helyszín: Veszprémi Utcazene Fesztivál, Cseh Tamás Program színpad (Kossuth utca szökőkút)
Időpont: 2016. július 22., péntek, 18:00-kor
A Nemzeti Kulturális Alap új népzenei programjának, a Halmos Béla Program első pályázati felhívásainak eredményeiről, és a Könnyűzene Kollégiuma első féléves pályázati tapasztalatairól Doncsev András, az NKA alelnöke, illetve a Cseh Tamás Program legújabb pályázati lehetőségeiről: az induló előadóknak, vidéki és határon túli kluboknak, a nemzetközi megjelenést támogató pályázatokról Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője tart tájékoztatót.
A tájékoztatón lehetőség nyílik interjú készítésére a fesztiválon fellépő, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarokkal. A fesztivál részletes programját az alábbi linken találja http://www.utcazene.hu.
A Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon való részvételéről minden információt megtalál az esemény Facebook-oldalán.
Részvételi szándékát kérjük, a 06 20 377 36 27-es telefonszámon, vagy a sajto@cstp.hu e-mail címen jelezze!
Szeretettel várjuk rendezvényünkön.
Üdvözlettel:
Cseh Tamás Programiroda

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

2016-07-15

Kedves Kolléga!
Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára.
Helyszín: Campus Fesztivál, CSTP-sátor
Időpont: 2016. július 21., csütörtök, 19 óra
A Nemzeti Kulturális Alap új népzenei programjának, a Halmos Béla Program első pályázati felhívásainak eredményeiről Doncsev András, az NKA alelnöke, a Cseh Tamás Program legújabb pályázati lehetőségeiről: az induló előadóknak, vidéki és határon túli kluboknak, a nemzetközi megjelenést támogató pályázatokról Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője, illetve a Könnyűzene Kollégiuma első féléves pályázati tapasztalatairól, stratégiai elképzeléseiről Dósa Richárd kollégiumvezető tart tájékoztatót.
A tájékoztatón lehetőség nyílik interjú készítésére a fesztiválon fellépő, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarokkal. A fesztivál részletes programját az alábbi linken találja http://www.campusfesztival.hu.
A Cseh Tamás Program Campus fesztiválon való részvételéről minden információt megtalál az esemény Facebook-oldalán.
Részvételi szándékát kérjük, a 06 20 377 36 27-es telefonszámon, vagy a sajto@cstp.hu e-mail címen jelezze!
Szeretettel várjuk rendezvényünkön.
Üdvözlettel:
Cseh Tamás Programiroda

Cseh Tamás Program: Több mint kétmilliárd forint zenei utánpótlásra

Cseh Tamás Program: Több mint kétmilliárd forint zenei utánpótlásra

2016-06-21

Sajtóközlemény, 2016. június 21.
A Zene Ünnepe nyitányán jelentették be a Cseh Tamás Program jövő évi forrásait a Várkert Bazárban. Az NKA-hoz az üres adathordozók után szedett jogdíjakból befolyt 1,4 milliárd forintból a Cseh Tamás Programra több mint félmilliárd forint jut a 2016/2017-es évadban.
A minden évben június 21-én megrendezett nagyszabású ingyenes programsorozat, a Zene Ünnepe nyitányán, a Várkert Bazárban jelentette be Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a zenével kapcsolatos Kollégiumok rendelkezésére álló jövő évi forrásokat. Az üres adathordozók után szedett jogdíjakból 1,4 milliárd folyt be az NKA-hoz, ennek elosztását követően a 2016/2017-es évadban 525 millió forint szabad keret jut a Cseh Tamás Programra. Így (az első két évben ráfordított összegekkel együtt) az NKA több mint kétmilliárd forinttal járult hozzá a hazai könnyűzene fellendítéséhez. A Halmos Béla Program a következő évadban összesen 300 millió forintból valósulhat meg. A Könnyűzenei Kollégiumnak 620 millió forint, a Zeneművészet Kollégium számára pedig 744 millió forint áll rendelkezésére.
A Cseh Tamás Programiroda 100 millió forint támogatást kap a CSTP megvalósítására. A Program egyúttal újabb alprogrammal is kiegészül, melynek indításaként ősszel nagyszabású zenei oktatási konferenciát rendez az NKA. A rendezvényre többek között olyan előremutató kezdeményezéseket is várnak, mint például a Házhoz megy a Zenede projekt. A 2015/2016-os évad pedig a nyári fesztiválszezonnal zárul: a CSTP támogatott zenekaraival, info-sátorral és tájékoztató előadásokkal lesz jelen az EFOTT-on, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Campus Fesztiválon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, augusztusban pedig a Kolozsvári Magyar Napokon és a Szegedi Ifjúsági Napokon.
Bajnai Zsolt, az NKA CSTP Ideiglenes Kollégium vezetője bejelentette, hogy már július 1-jén megjelennek a Program harmadik évadának első pályázatai. A CSTP Induló zenekari alprogramja keretében kezdő együttesek számára írnak ki pályázatot július végi beadási határidővel, az elbírálásra várhatóan szeptember végén kerül sor. A tervek szerint 25 zenekart támogat majd a Program 2-2 millió forinttal. Ezzel párhuzamosan a fővároson kívüli és határon túli klubok számára is megjelenik a pályázati kiírás. A nyár folyamán az Előzenekari, valamint a Nemzetközi piacra lépést támogató alprogram pályázatai is megjelennek.
Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításáért felelős Kollégium vezetője azt mondta, hogy a Program az első pályázati szakaszában elsősorban azt mutatta meg, hogy szükség és igény van a magyar népzenére. A népzenei vagy feldolgozott népzenei produkcióknak otthont adni kívánó Folklub-pályázat célja, hogy a népművészetnek újra legyen helye, szellemi háttere és közönsége. Az új évadban zenei fesztiválok szervezői is pályázhatnak majd népművészeti és crossover-projektek szerepeltetésére. Népzenei megvalósítására, jó minőségű felvételek készítésére is lehet pályázni a közeljövőben. A népzenei képzési programok támogatása, az intézményes népzenei utánpótlás-
nevelés fellendítésére, valamint a profi előadóművészethez szükséges vállalkozói és zeneipari ismeretek biztosítására is lehetőséget kíván biztosítani a Program.
A Várkert Bazárban 14 órától este 22 óráig több mint 50 zenekar, köztük a Cseh Tamás Program idei támogatott együttesei adnak ingyenes koncerteket a Zene Ünnepén.

Rock and roll egy életen át - Konferencia a 70 éves sztárok tiszteletére

Rock and roll egy életen át - Konferencia a 70 éves sztárok tiszteletére

2016-06-15

Június 22-én a Ludwig Múzeum első emeleti előadótermében rendezi Időtlen hangok című konferenciáját az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja. Az előadók a rocktörténet hazai kuriózumaival foglalkoznak majd, az elhangzó referátumok a magyar könnyűzene történetének hetvenedik születésnapjukat ünneplő ikonjai – Bródy János, Demjén Ferenc, Frenreisz Károly, Koncz Zsuzsa és Nagy Feró – előtt tisztelegnek. A hallgatóság az izgalmas prezentációk meghallgatását követően egy rendhagyó tárlatvezetésen is részt vehet.
Milyen (kultúr)politikai levegőt lélegeztek be itthon az első sztárok? Kit nevezhetünk a magyar dal apjának, ki volt, aki farkast kiáltott és ki, akit nyughatatlan bohémsága új és új zenei felfedezőutakra indított?
Meghatározó alakjai pár évvel a világháborút követően születtek, a beat-pop-rockkultúra pedig a Kádár-korszak idején bontakozott ki Magyarországon. Felejthetetlen slágerek, világhírű együttesek, előadók és zeneszerzők indultak ezekben az évtizedekben, óriási közösség- és közönségformáló erőt gyakorolva a rockzenén keresztül a gondolkodásra, az ifjúsági kultúrára, az egész társadalomra.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja idén június 22-én a Ludwig Múzeumban tartandó konferenciával hajt fejet a hetvenedik születésnapjukat idén ünneplő legendás egyéniségek életútja előtt. A tanácskozásra ellátogatók a magyar rocktörténet termékeny évtizedeiről szóló előadásokon felül a Ludwig Múzeum Rock/tér/idő című, a magyarországi könnyűzene és képzőművészet kölcsönhatásait bemutató kiállítását is megtekinthetik egy rendhagyó tárlatvezetés keretében.
A konferencia részletes programja:
9.00–9.20 Megnyitó. Köszöntőt mond Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője.
I. szekció – A beat, a pop a rock és a társadalom a Kádár-érában
Levezető: Ignácz Ádám
9.20–9.40 Buzinkay Géza: Forradalom és rendszerváltás között (1956–1989) – a kor, amelyet Kádár János formált
9.40–10.00 Csatári Bence: „Üss a kölökre!” – az MSZMP hatalomtechnikai megfontolásai a popkultúrában
10.00–10.20 Császár Zoltán: „Keletről jön a legújabb rockszenzáció” – a Kádár-kori könnyűzene külföldön
10.20–10.50 Kávészünet
II. szekció – Az apa, a farkaskiáltó és a nyughatatlan bohém
Levezető: Bajnai Zsolt
11.00–11.20 Stumpf András: A magyar dal apja – Bródy János kulturális önazonosságunkra gyakorolt visszavonhatatlan hatásáról
11.20–11.40 Poós Zoltán: Kiálts farkast – Nagy Feró előadói és dalszerzői pályaképe
11.40–12.00 Rozsonits Tamás: A nyughatatlan bohém – Frenreisz Károly életútja
12.00–13.00 Büféebéd
III. blokk – Egy lány, egy hang és a nagyvilág
Levezető: Vass Norbert
13.00–13.20 Tóth Eszter Zsófia: „Valahol egy lány” – Koncz Zsuzsa énekesnő pályájának jellegzetességei a szocialista időszakban
13.20–13.40 Réz György: Egy összetéveszthetetlen hang – Demjén Ferenc előadói pályaképe
13.40–14.00 Jávorszky Béla Szilárd: Életfogytig rock and roll – hetvenesek a nagyvilágból
14.00–14.30 Kávészünet
14.30–15.30 Rendhagyó tárlatvezetés a Ludwig Múzeum Rock/tér/idő című kiállításán. 15.30–17.00 Azok a régi csibészek – ezúttal kicsit másként.
További információ, interjúigény:
sajto@cstp.hu
06 20 377 26 27

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program sajtótájékoztatóra a Zene Ünnepén

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program sajtótájékoztatóra a Zene Ünnepén

2016-06-14

Kedves Kolléga!
Az NKA Cseh Tamás Program a Zene Ünnepe nyitányaként sajtótájékoztatót tart a Várkert Bazárban.
A sajtótájékoztató témái: Az üres adathordozókból 2015-ben beszedett jogdíjakból a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerülő forrás és ennek felosztása az NKA kollégiumai között; A Cseh Tamás Programra a 2016-17-es évadban rendelkezésre álló forrás; a Cseh Tamás Program pályázati ütemezése és az először megjelenő pályázatok; a Halmos Béla Program rendelkezésére álló forrás és az ebből megvalósuló pályázatok.
Dátum: 2016. június 21., kedd
Időpont: 14 óra
Helyszín: Várkert Bazár, Öntőház Udvar (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.)
A tájékoztatót tartják:
 Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke,
 Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős Kollégium vezetője, valamint
 Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításáért felelős Kollégium vezetője.
A sajtótájékoztatót követően szeretettel várjuk Önt a Zene Ünnepének koncertjeire: több mint ötven zenekar, köztük a Cseh Tamás Program által támogatott induló előadók osztják meg a muzsikálás örömét a Várkert Bazár öt alkalmi színpadán.
Részvételi szándékát, interjúigényét kérjük, a sajto@cstp.hu e-mail címen, vagy a 0620/3773627 telefonszámon jelezze!
Üdvözlettel:
Cseh Tamás Programiroda

FESZTIVÁLSZEZON A CSEH TAMÁS PROGRAMMAL: SZOLNOK A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁS

FESZTIVÁLSZEZON A CSEH TAMÁS PROGRAMMAL: SZOLNOK A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁS

2016-06-06

Az NKA Cseh Tamás Program 2016 nyarán is jelen lesz a legnagyobb hazai könnyűzenei fesztiválokon, ismét társszervezőként csatlakozik a Zene Ünnepéhez, illetve rocktörténeti és jogdíj-kérdéseket érintő konferenciákkal jelentkezik a Várkert Bazárban június második felében. Június 14-18. között a szolnoki Tiszavirág Fesztivállal folytatódik a CSTP nyári sorozata.
Az NKA Cseh Tamás Program támogatott zenekaraival, tájékoztató beszélgetésekkel és info-sátorral jelentkezik összesen 10 fesztiválon 2016. nyár folyamán. A szezonnyitó esemény a főváros egyik legnagyobb ingyenes rendezvénye, a BelFeszt volt június elején. A nyári fesztiválokon a CSTP támogatott induló együtteseinek fellépési, a feltörekvő zenekaroknak és a zeneipar szereplőinek tájékozódási lehetőséget, a közönségnek pedig jó zenét és bulihangulatot biztosít.
Ahogy tavaly, a CSTP idén is ott lesz a szolnoki Tiszavirág Fesztiválon június 14-18. között. A Sóház utcai Református templom mellett lévő info-sátor kitölthető kvízekkel és pályázati tippekkel várja az érdeklődőket, a támogatott induló előadók pedig hangulatos koncertekkel is gazdagítják a műsort. Június 14-én kedden 19:30-tól a Máskép zenekar lép fel a PálinKaland színpadon, június 17-én 18:30-tól Nyilas Reni & Ők a Park Színpadon, 21:00-tól a Magidom a Maláta téren zenél, 18-án pedig az Organism veszi be a PálinKalandot 19:30tól. Őt 21:00-kor Szatmári Juli követi (Maláta tér), végül az Éva Presszó zárja a napot 23:00-kor kezdődő koncertjével a PálinKaland színpadon.
Június 17-én pénteken a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Doncsev András is ellátogat a CSTP-sátorba, ahol a Cseh Tamás Program elmúlt két évéről, eredményeiről, jövőbeli tervekről, pályázati lehetőségekről számol be az érdeklődőknek délután 17.00 órától.
A hónap második felében a Várkert Bazár ad otthont a Cseh Tamás Program rendezvényeinek. Június 21-én a Zene Ünnepe keretében ad ingyenes koncertet több mint 50 zenekar, köztük a CSTP együttesei a Várkert Bazárban felállított akusztikus színpadokon. Június 22-én a Ludwig Múzeum első emeleti rendezvénytermében kerül sor az Időtlen hangok című rocktörténeti konferenciára, melyen az idén hetvenedik születésnapjukat ünneplő hazai rock-ikonok előtt tisztelegnek az előadók. Június 23-án a Várkert Bazárban a CSTP Jogdíjfizetést ösztönző Alprogramja keretében rendeznek konferenciát A zene lehetőségei - filmek, reklámok, streaming és export címmel. Június 25-én pedig a Múzeumok Éjszakája programsorozatához csatlakozva zenélnek majd CSTP-s zenekarok a Várkert Bazárban.
A nyár folyamán a Cseh Tamás Program jelen lesz az EFOTT-on, a Campus Fesztiválon, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, de találkozhat a közönség CSTP-s állomással a Kolozsvári Magyar Napokon és a Szegedi Ifjúsági Napokon is.

További információ, interjúigény:
Király Eszter
sajto@cstp.hu
06 20 377 36 27

Az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg Dönci Szökésben című könyve

Az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg Dönci Szökésben című könyve

2016-06-01

Tíz évnél is hosszabb lappangást követően kerül végre az olvasókhoz Dénes József, azaz Dönci szépirodalmi igénnyel megírt memoárja. A nyolcvanas évek undergroundjának fenegyereke testközelből mutatja be könyvében a Kassák klubos bandák mindennapjait, de keresetlen őszinteséggel beszél megtéréséről és az őt befogadó közösségtől való eltávolodásáról is. A szerző végül számot vet azzal, hogy nem szökhetünk el mindig, minden elől! A kötet az NKA Cseh Tamás Programmal együttműködő a Jaffa Kiadó gondozásában jelenik meg.
Az olvasók a 87. Ünnepi Könyvhéten vehetik először kezükbe Dénes József (1957–2008) Szökésben című önéletrajzi kötetét. A magát a nyolcvanas évek „legautentikusabb rock and roll fejének” nevező Dönci nem túloz. Dolgozott nyomdai segédmunkásként, öltözőőrként és könyvárusként is, elsősorban mégiscsak gitáros volt. A zenére tette fel az életét. Könyvében a hetvenes-nyolcvanas évek jassznyelvén, prédikátori pontossággal elmélkedik a „pasarétiek bandájában” és a „szakállas szürkeállomány” körében eltöltött éveiről, de kifogástalan pillanatképekkel örökíti meg a számára mindenkor az otthont jelentő Ferencvárost is. Regényes önéletírása örömről és nehézségekről szól.
A 2005 óta barátok és zenésztársak által őrzött kéziratot Vass Norbert, az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzéséért felelős Alprogramjának koordinátora, a korszak kutatója rendezte sajtó alá. „Aki kezébe veszi a kötetet – mondta a szerkesztő – nemcsak a nyolcvanas évek zenei panteonját és infrastuktúráját ismerheti meg, hanem tanúja lehet annak is, ahogy egy örök kétkedő, kereső, állandóan szökni próbáló érzékeny zenész keresetlenül számot vet az életével és annak végén – éppen az írásban – a megnyugvást is megleli.”
A Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő kötetet először a 87. Ünnepi Könyvhéten vehetik majd kezükbe az olvasók, de már most előrendelhető a kiadótól és az online könyvkereskedő hálózatokon keresztül.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Alprogramja a jövőben további pop- és rocktörténeti, színtereket vagy fontos helyszíneket, valamint a hazai könnyűzene történetének emblematikus alakjait bemutató kéziratok megjelentetését tervezi.
Recenziós példányok és interjú készítése ügyében a sajto@cstp.hu e-mail címen, valamint a 06 20 377 36 27 telefonszámon állunk rendelkezésére.

A KŐFALAK LEOMLANAK – TALKSHOW BALÁZS FECÓVAL

A KŐFALAK LEOMLANAK – TALKSHOW BALÁZS FECÓVAL

2016-05-06

Sajtóközlemény, 2016. május 6.
Május 19-én, a Cseh Tamás Program beszélgetéssorozatának következő állomásán a kőfalak leomlanak: Balázs Fecó lesz az az Azok a régi csibészek című poptörténeti talkshow vendége. A magyar rock legendás billentyűse a Taurusról, a Korálról, az Ifiparkról, a Kossuth-díjáról, a Radics Bélával és a Horváth Attilával való közös munkáról és a csönd éveiről is beszél majd a Rockmúzeumban. A részvétel ingyenes.
Maradj velem, Homok a szélben, Érints meg… a hazai dallamos hard-rock generációk fülébe csengő slágerei kerültek ki a keze alól, és olyan korszakalkotó zenekarok kötődnek a nevéhez, mint a Neoton, a Taurus vagy Magyarország első romantikus rockzenekara, a Korál. Az Azok a régi csibészek című poptörténeti talkshow-sorozat következő estjén Balázs Fecó mesél majd a hetvenes-nyolcvanas évek rockhétköznapjairól, a Som Lajos és Radics Béla fémjelezte alkotói esztendőkről, a Kisstadionos koncertek backstage-pillanatairól, Horváth Attiláról, a Korál „láthatatlan tagjáról”, saját szólókarrierjéről – egyszóval az útról ami a Hazafelétől A csönd évéig tartott. A talkshow házigazdái ezúttal is dr. Csatári Bence történész és Poós Zoltán író lesznek. A beszélgetésre a Magyar Rockhírességek Csarnokában (Budapest, Kárpát u. 23.) kerül sor.
A sorozat az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja keretében valósul meg. Az eseményen való részvétel ingyenes, ám a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a sajto@cstp.hu címen szükséges.
További információ:
sajto@cstp.hu
06 20 377 36 27

A Fővárosi Művelődési Ház tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program hetedik poptörténeti emlékpontját

A Fővárosi Művelődési Ház tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program hetedik poptörténeti emlékpontját

2016-05-04

A Fővárosi Művelődési Ház tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program hetedik poptörténeti emléktábláját 2016. május 21-én 18 órakor. Az elkövetkező hónapokban a magyar könnyűzene történetének további emblematikus fővárosi és vidéki helyszínein helyeznek majd el táblát. Akik felkeresik az emlékpontokat, poptörténetünk izgalmas, térbeli vetületét ismerhetik meg.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, a Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták, április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én pedig az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került.
A poptörténetünk legfontosabb helyszíneit megjelölő hetedik táblát 2016. május 21-én, 18 órakor avatják a Fővárosi Művelődési Házban. Az átadó ünnepségen köszöntőt mond Szűcs Ferenc, a Fővárosi Művelődési Ház igazgatója és Gittinger Tibor, az Illés Kluboschok Baráti Körének vezetője.
A Pamuttextilművek művelődési háza 1951-ben épült, 1961-ben aztán több hasonló intézmény összevonásával létrejött a Fővárosi Művelődési Ház. Az FMH-ban számos zenekar koncertezett, s bár a legendás művelődési ház 2012 szeptemberétől új épületben üzemel, a Muzsikás együttes gyermektáncháza, a Hobby Klub, a Magnós Klub, a Bélyeggyűjtők Klubja és az FMH Illés Klubja napjainkban is működik.

Az MHV Rottenbiller utcai stúdiója tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program hatodik poptörténeti emlékpontját

Az MHV Rottenbiller utcai stúdiója tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program hatodik poptörténeti emlékpontját

2016-05-02

A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Rottenbiller utcai stúdiója tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program hatodik poptörténeti emléktábláját 2016. május 11-én 14 órakor. Az elkövetkező hónapokban a magyar könnyűzene történetének további emblematikus fővárosi és vidéki helyszínein helyeznek majd el táblát. Akik felkeresik az emlékpontokat, poptörténetünk izgalmas, térbeli vetületét ismerhetik meg.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták, április 21-én pedig a BME E-Klubjának helyszínére is emléktábla került.
A poptörténetünk legfontosabb helyszíneit megjelölő hatodik táblát 2016. május 11-én, 14 órakor avatják a Rottenbiller utca 47. számú épület tiszteletére. Az átadó ünnepségen köszöntőt mond Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, valamint Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója.
A Rottenbiller utca 47. számú ház földszintjén korábban az Odeon mozi üzemelt, ezt építették át Kodály Zoltán közbenjárására. Eleinte a munkásmozgalmi indulók mellett csak komoly- és népzenei felvételeket rögzítettek itt. Idővel fejlődött a technika, 1962-ben már a sztereó minőség is elérhetővé vált. A hatvanas évek közepétől aztán egyre több beatzenekar tűnt fel a Rottenbiller utcában. Minden „lemezképes” zenész és zenekar megfordult itt, kivétel nélkül. A „Rottenbiller utca” tulajdonképpen olyan fogalommá vált, mint mondjuk az Abbey Road – hozzá sem kellett tenni a stúdió szót, mindenki tudta, mit jelent, ha egy zenekar a Rottenbiller utcába megy.

Rockerpalánták, garázsbetyárok, figyelem: itt a Müpa és a LuMú pályázata fiatal együtteseknek

Rockerpalánták, garázsbetyárok, figyelem: itt a Müpa és a LuMú pályázata fiatal együtteseknek

2016-04-29

A Müpa és a Ludwig Múzeum közös pályázatán olyan amatőr pop- és rockegyüttesek indulhatnak, melyeknek tagjai 16 és 26 év közöttiek. Jelentkezni május 10-ig lehet. A pályázat hat győztese a Garázsband Fesztiválon ad önálló koncertet.
Fiatal, 16-26 év közötti amatőr pop és rockzenekarok számára hirdetett pályázatot a Müpa és a Ludwig Múzeum. A pályázaton indulni egy űrlap kitöltésével és saját koncertfelvétel, videóklip és fotó beküldésével lehet, a jelentkezési határidő 2016. május 10. A beérkezett pályázatokat a Müpa „Hey June!” fesztiváljának fellépői, és a Ludwig Múzeum által delegált szakemberek közösen bírálják el. A szakmai zsűri által kiválasztott hat legjobb együttes fellépési lehetőséget nyer a Müpa mélygarázsában a Garázsband Fesztiválon 2016. június 4-én 18 és 24 óra között. A zenekarok a fesztiválközönség helyszíni szavazatai alapján további díjakat kaphatnak, többek között egynapos stúdióidőt a Müpa Hangstúdióban, vagy például fellépési lehetőséget a Múzeumok Éjszakáján 2016. 06. 25-én a Ludwig Múzeum teraszán.
A részletes pályázati kiírás elérhető a Müpa oldalán.
A Garázsband Fesztiválra a belépés ingyenes, sőt aznap a Ludwig Múzeum Szenvedély, Rajongás és művészet, és a Rock/tér/idő című kiállítása is ingyen megtekinthető.

Három CSTP-zenekar a NagySzínPad elődöntősei között

Három CSTP-zenekar a NagySzínPad elődöntősei között

2016-04-18

Ahogy tavaly, ebben az évben is három CSTP-zenekar jutott az egyik legrangosabb hazai tehetségkutató legjobbjai közé. A NagySzínPad Tehetségmutató idei elődöntősei sorában ott találjuk a Bagossy Brothers Companyt, a Run Over Dogs együttest és a Mongooz and the Magnet-et is: mindhárom zenekar a Cseh Tamás Program támogatott, pályakezdő előadója.
2015-ben szintén három CSTP-támogatott, a Margaret Island, a Babel és a Headbengs jutott a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció szervezte tehetségkutató legjobbjai közé. Idén a kilenc elődöntősből három került ki a Cseh Tamás Program induló zenekarai közül. Így ők is versenybe szállhatnak a fesztiválok (Sziget, Telekom VOLT Fesztivál, STRAND – Nagyon Zene Fesztivál) nagyszínpadán való fellépési lehetőségért , a 2017-es Eurosonic Festivalon való szereplésért, egy új videoklipért és egy 500.000 Ft-os MOL üzemanyag-kártyáért.
Bagossy Brothers Company
A Bagossy Brothers Company indie/alternativ/folk zenei stílusokat ötvöző zenekara 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson. Tagjai: Bagossy Norbert, Bagossy László, Tatár Attila, Bartis Szilárd, Kozma Zsombor. 2015 márciusában a Cseh Tamás Programban elnyert támogatás révén megjelent első nagylemezük, az Elviszlek, vadonatúj EP-jüket, a Vakít a kéket pedig a NagySzínPados elődöntőben mutatják be a közönségnek. A koncert április 23-án szombaton az Akvárium Klubban lesz. A zenekar már a fesztiválszezonra is készül: már biztosan ott lesznek az EFOTT-on, de Erdélyben is többször fellépnek. A Bagossy Brothers Company a Cseh Tamás Program keretében találkozott Szalai Attilával, aki tavaly a mentoruk volt, idén pedig menedzserként segíti a srácokat.
Kapcsolat:
Szalai Attila + 36 209 556 755
info@spartakmusic.com
Run Over Dogs
A Run Over Dogs egy 2012-ben alakult, budapesti rock zenekar. A színpadon a kitekert, fuzzos témák dominálnak, zenéjüket leginkább a desert, stoner, garage rock stíluselemeivel lehet körülírni. Tagok: Juhász Tamás – dobok, Vilczek Áron – szólógitár, Gál Máté – basszusgitár, Czeglédi Szabolcs – gitár, ének. Itthoni koncertjeik mellett többször turnéztak már Nyugat-Európa nagyvárosaiban, Londonban, Párizsban, Berlinben, Manchesterben, Leedsben, Bernben. Szerepeltek már az A38 színpadán és az MR2 Petőfi Rádió Akusztik című műsorában is. Első lemezük 2015 októberében jelent meg Cold sweat of lust címmel. A fiúk idén tavasszal „Amerikából jöttek”: egyhónapos turnén voltak ugyanis az Egyesült Államokban, amiről egy szórakoztató videóblogot is vezettek. A Run Over Dogs NagySzínPad-elődöntős koncertje május 1-jén lesz az Akvárium Klubban.
Kapcsolat:
Czeglédi Szabolcs + 36 70 327 06 39
management@runoverdogs.com
Mongooz and the Magnet
Három "pécsi" srác három különböző országból! A trióban Magnus Maloy (Norvégia), Ian O’Sullivan (Írország) és Imre Gábor (Magyarország) játszik. A Mongooz and the Magnet különleges elegyét képviseli a rock&rollnak, a funknak, a soulnak és a bluesnak. A srácoknak április 21-én jelenik meg nagylemezük Please be naked címmel, előtte még egy erdélyi turnén is részt vesznek, április 23-án pedig a Halott Pénz vendégeként lépnek színpadra Kiskunfélegyházán. A NagySzínPad-elődöntős koncert április 28-án lesz az Akvárium Klubban.
Kapcsolat:
Pécsi-Szabó Dénes +36 20 9999885
denespszabo@gmail.com

Az E-Klub tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program ötödik poptörténeti emlékpontját

Az E-Klub tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program ötödik poptörténeti emlékpontját

2016-04-11

A Budapesti Műszaki Egyetem egykori E-Klubja tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program ötödik poptörténeti emléktábláját 2016. április 21-én délben. Az elkövetkező hónapokban a magyar könnyűzene történetének további emblematikus fővárosi és vidéki helyszínein helyeznek majd el táblát. Akik felkeresik az emlékpontokat, poptörténetünk izgalmas, térbeli vetületét ismerhetik meg.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták.
A poptörténetünk legfontosabb helyszíneit megjelölő ötödik táblát 2016. április 21-én, 12 órakor a BME sokszáz bulit látott E épületének oszlopsorán avatják az egykori főszervezők, az E-Klub színpadán fellépő zenészek, illetve a rajongók körében. Az átadó ünnepségen köszöntőt mond Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, valamint Hegyháti József, az E-Klub alapítója.
Az E-Klub 1968-ban nyílt meg a Budapesti Műszaki Egyetem E épületének aulájában és 1990-ig üzemelt eredeti helyén. A hatvanas években pezsgő klubélet folyt itt, egyike volt a legismertebb szórakozóhelyeknek. Szombat esténként a soulzenét játszó Atlasz együttes volt a házigazda. Később a Kinizsi utcai egyetemi klubból ide került az Omega, míg a bárban a Sakál Vokál zenélt. A külföldre szerződő Atlasz helyett aztán a Bergendy lett a rezidens, az Omegát pedig a Generál váltotta 1973-ban, de játszott itt többek között az Illés, a Mini, a Benkó Dixieland Band, a Bajtala és az LGT is.